Ik heb een klacht

In dit artikel: ik heb een klacht, leggen we uit wat een klacht is en hoe de klachtenregeling van uw, bij ons aangesloten, zorgverlener werkt.

Een klacht?

U bent hier terecht gekomen omdat u een klacht wilt indienen over uw zorgverlener. Of u zoekt informatie hierover.

Uw zorgverlener heeft de beschikking over een klachtenfunctionaris en is aangesloten bij een door het ministerie van VWS erkende geschilleninstantie.

Heeft uw zorgverlener aangegeven dat Stichting Klachtenregeling de organisatie is die de klachten afhandelt? U kunt dan hier een klachtenfunctionaris aanvragen, of een zitting bij de geschilleninstantie.

Wat is een klacht en hoe werkt de regeling?

Een klacht ontstaat als er over de verleende zorg of ondersteuning onvrede bestaat die niet naar tevredenheid van beiden partijen opgelost is.

Klachtenregeling

Uw zorgverlener heeft de beschikking over een klachtenfunctionaris en is aangesloten bij een door het ministerie van VWS erkende geschilleninstantie. Dat is uw zorgverlener verplicht volgens de wet Wkkgz.

Tijdens uw eerste gesprek met de zorgverlener heeft deze u ingelicht over zijn/haar klachtenregeling. Deze klachtenregeling is u overhandigd, of ligt in de wachtruimte, of vindt u op de website van de zorgaanbieder.

Heeft uw zorgverlener aangegeven dat Stichting Klachtenregeling de organisatie is die de klachten afhandelt? Dan bent u hier aan het juiste adres.

Ik heb een klacht. Wat moet ik doen?

Via de volgende 3 punten wordt u stap voor stap op weg geholpen naar het oplossen van uw klacht.

  1. Ga in gesprek met de zorgverlener. Via deze link wordt u uitgelegd waarom dit de eerste stap naar een mogelijke oplossing is. Verder krijgt u hier ook handige tips hoe u dit het beste kunt aanpakken.
  2. Wat is een klachtenfunctionaris en hoe kan deze u helpen met het oplossen van uw klacht?
  3. Wat is een geschilleninstantie, en hoe kan deze u definitief helpen bij het oplossen van uw klacht? Dit en de eventuele bijbehorende kosten kunt u lezen in dit artikel over de geschilleninstantie.

Denk eraan dat de klacht binnen 5 jaar ingediend moet worden.

U kunt ook direct hieronder via deze pagina een klachtenfunctionaris of een zitting bij de geschilleninstantie aanvragen.

 

Aanvraag klachtenfunctionaris